Menu

De duurzame toekomst van le Cuivre

De duurzame toekomst van le Cuivre

De duurzame toekomst van le Cuivre

AMSTELVEEN - Nog even en dan is het na jaren hard werken toch echt mooi geweest voor de Amstelveense ras-ondernemer Peter le Cuivre. Als directeur van het door zijn vader gestarte installatiebedrijf P.M. le Cuivre zwaait hij (tweede generatie van het in 1960 gestarte familiebedrijf) af. Zijn gedreven opvolger staat klaar en het bedrijf blijft zeker een beetje in de familie: zijn zwager Tom Vorstermans wordt de nieuwe directeur.


Een technisch installatiebedrijf met een mooiere naam is maar moeilijk te vinden, maar dat is zeker niet de enige reden dat de naam van het bekende Amstelveense installatiebedrijf níet zal veranderen. Le Cuivre bouwde de afgelopen decennia een bijzonder grote en trouwe klantenkring op in Amstelveen en directe omgeving.

‘Bij veel van de kinderen van onze eerste klanten komen we nog steeds over de vloer,’ zegt Peter, die in Amstelveen bekend staat als een zeer vriendelijke en vakkundige ondernemer met het hart op de juiste plaats.

Groei
Peter, die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, volgde een HTS Brancheopleiding en stroomde in de jaren ’70 zoals hij het zelf zegt ‘geleidelijk & geruisloos’ het bedrijf van zijn vader in: dat was destijds een ambachtelijk loodgietersbedrijf. Wat begon met vakantiewerk mondde uiteindelijk in 1983 uit tot een volledige overname van het bedrijf en werd Le Cuivre een BV. Want een ding was duidelijk: Peter was naast zijn technische vak-uitvoering ook bezig met marketing & commercie.

Volksjongen
Het bedrijf groeide snel in de breedte en specialiseerde zich steeds maar zaken op installatiegebied. Vandaag de dag kan je bij P.M. le Cuivre terecht voor advies, uitvoering én beheer op het gebied van duurzaamheid, zorgaanpassingen, sanitair, cv-ketels, verwarming, ventilatie, dakwerk en bijvoorbeeld riolering. Toch een behoorlijke verdienste voor een ‘Amsterdamse volksjongen die in 1960 in het sjieke Amstelveen terecht kwam’, zoals Peter het zelf zegt.

Mening
Naast zijn ondernemerschap is Peter le Cuivre ook altijd maatschappelijk actief geweest, iets waar hij zich goed bij voelt. ‘Ondernemerschap is leuk en uitdagend, maar op een bepaalde manier ook eenzaam. Je hebt als ondernemer een mening, maar of dat ook de juiste is? Je hebt andere mensen nodig voor een tegengeluid.’

Schweitzerlaan
Sinds 2006 is Le Cuivre gevestigd in een fraai en ruim onderkomen op het Bedrijvenpark Westwijk (Schweitzerlaan) in het meest westelijke hoekje van Westwijk, aan het eind van de Beneluxbaan. ‘We hebben altijd op de Heemraadschapslaan gezeten, daar groeiden we uit ons jasje,’ zegt Peter. Een fraai portret van zijn ouders (gemaakt door wijlen kunstenaar Toon de Haas) hangt nog altijd in de directiekamer van Peter. ‘Ik kijk elke dag naar ze’, knikt Peter

Veranderingen
In de afgelopen decennia is onnoemelijk veel veranderd in de branche. Van de vondst van de aargdasbel in Groningen tot de opkomst van internet (en bijbehorende groeiende concurrentie) en bijvoorbeeld de voortschrijdende verduurzamingstechnieken: Le Cuivre zag het allemaal voorbij komen en wist altijd mee te groeien en op die veranderingen in te spelen. En dat is ook precies een van de krachten van Peters opvolger: Tom Vorstermans.

Zin
De 61-jarige Amstelvener met technische werktuigbouw achtergrond(HTS / Delft), groeide de afgelopen drie jaar in het bedrijf en heeft het feitelijk nog nooit zo naar zin gehad in zijn werkzame leven, ook al vervulde hij in zijn carrière niet de minste managementfuncties: van gevangenisdirecteur tot manager in de ICT-sector bij overheid en justitie: het verraadt in ieder geval zijn vermogen om praktisch en snel te denken en te schakelen.

Duurzame ambities
Dat is iets wat Peter zeker is opgevallen de laatste drie jaar, evenals Tom’s technische inzicht. ‘Heerlijk als je maar een keer iets hoeft te zeggen en iemand begrijpt het gelijk,’ lacht Peter. Hij heeft de afgelopen periode als zeer prettig ervaren en is vol vertrouwen over de toekomst van het bedrijf. Evenals bij Peter ‘giert de ambitie door de aderen’ bij Tom.

Hij gaat verdere invulling geven aan de duurzame toekomst van le Cuivre – en wel letterlijk. Want duurzaamheid: dat wordt steeds belangrijker. ‘We zijn bijvoorbeeld bedreven in nieuwe warmtepomp-technologieën en solarsytemen’, zegt Tom.

Hij is vastberaden het succes van le Cuivre te behouden, maar ook gestaag uit te breiden. ‘Ik houd ook van samenwerkingsverbanden en zoek graag verbindingen. We doen bijvoorbeeld al veel samen met Van Leeuwen’s Bouwbedrijf (gevestigd aan de Heemraadschapslaan, red.) en dat bevalt ons heel goed’, zegt Tom.  Ook is le Cuivre op zoek naar uitbreiding: ‘We zijn op zoek naar goede, humorvolle collega’s’, lacht Tom.

Toegankelijk
Hoewel Tom en Peter twee verschillende persoonlijkheden zijn, zijn er ook zeer belangrijke overeenkomsten: ze zijn beiden erg toegankelijk én deskundig. Als klant houd je het vertrouwde gevoel bij het Amstelveense installatiebedrijf: met de bijbehorende service, bereikbaarheid en natuurlijk de persoonlijke benadering.

Modeltreinen
Waar het voor Tom begint, breekt voor Peter per 2018 een periode van vrije tijd aan, maar bang voor het beruchte zwarte gat is hij zeker niet. ‘Ik blijf maatschappelijk actief in Amstelveen en omstreken en het wordt weer tijd de modeltreinen tevoorschijn te halen, dat is een van mijn hobby’s', aldus Peter. Maar ik zal samen met mijn vrouw, die mij altijd onvoorwaardelijk gesteund heeft, ook vaker vakantie gaan vieren. Maar ik blijf natuurlijk ambassadeur van het bedrijf‘, besluit hij.

Informatie
Installatiebedrijf P.M. Le Cuivre | Schweitzerlaan 52 | Telefoon: 020-6417373 | info@lecuivre.nl | www.lecuivre.nl

[Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.26, December 2017]
(advertorial)

 

Reacties